Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», γράφει η οργάνωση.

Οι «σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου», προσθέτει στην έκθεσή της.

Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ’ επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες. Το HRW υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, «το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων».

Το ότι «προειδοποιήθηκαν οι οικογένειες (…) δεν τις καθιστά νόμιμο στόχο απλώς και μόνο γιατί δεν μπόρεσαν» να φύγουν, υπογράμμισε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας: «Το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου».

«Όλες οι σήραγγες καταστράφηκαν»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που σημαίνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα παραμείνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μολονότι θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η βασική αποστολή του, της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

«Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

«Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

«Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα», διευκρίνισε.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός απέσυρε έναν αριθμό στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, με τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους Ισραηλινούς.

Σχόλια