«Εκατό μέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» που κάνει αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία μέχρι σήμερα σχολιάζοντας παράλληλα την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη από την ομάδα διαπραγμάτευσης. Για την αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας, η μοναδική κυβέρνηση Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη καθυστερεί την «ανάφλεξη», καθώς συνεχίζεται το μπρα ντε φερ με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο κύριο άρθρο, ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν, υπογραμμίζει το μεγάλο δίλημμα του «συμβιβασμού» ενώπιον του οποίου βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο συμβουλεύει τελικά ότι «ακόμα και εάν έχει κάνει εκστρατεία σαν τον θερμόαιμο Αχιλλέα, θα πρέπει να κυβερνήσει σαν τον πολυπράγμονα Οδυσσέα!».

«Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη χώρα του να βγει από την κρίση, χωρίς να βγει από την Ευρώπη. Μπρος στο δίλημμα να ανέβει τον ανήφορο ή να πηδήξει στο κενό, είναι προφανές ότι προτίμησε την πρώτη λύση, που άλλωστε ήταν σύμφωνη με τη θέληση του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τη ρήξη με την ΕΕ» τονίζει.

Ο διευθυντής της Λιμπερασιόν υπογραμμίζει στη συνέχεια το γεγονός ότι «τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και ίσως τελικά η Ελλάδα επιλέξει το άγνωστο μιας εξόδου από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, η δε Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός μέγα πανικού στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα καταγράψει ένα ιστορικό πλήγμα στην πολιτική» λέει ο Λοράν Ζοφρέν που πιστεύει τελικά ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί όσο είναι δυνατόν τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και να αποκαθιστά τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη».

Κάνοντας μία κριτική στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της με μία αναφορά στο χρονικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών. «Η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα οδεύει σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.  Το επίμαχο δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή της απεσταλμένης της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα, Μαρία Μαλαγκάρδις,  ξεκινά με την αναφορά βήμα – βήμα στο «μπρα ντε φερ» της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Κατά τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει παραλύσει από τις διαπραγματεύσεις και δεν έχει ξεκινήσει την πολιτική αντι- λιτότητας για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά», γράφει η Liberation και σχολιάζει την απόφαση του Α. Τσίπρα να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη  από την διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από την διαπραγματευτική ομάδα», γράφει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η ρήξη του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους έγινε αντιληπτή στη Ρίγα της Λετονίας. Η γαλλική εφημερίδα έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι η κυβέρνηση της Αθηνών εξακολουθεί να στηρίζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών καθώς τον θεωρεί ως τον καλύτερο γνώστη των οικονομικών θεμάτων.

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει πόκερ με τους Ευρωπαίους εταίρους ή ρισκάρει ακόμα και την έξοδό της από την ζώνη του ευρώ», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα δίνοντας στη συνέχεια την δική της εκδοχή σε άρθρο του Λορέν Ζοφρέν , συνοδευτικό του επίμαχου άρθρου.

Υπό τον τίτλο «Συμβιβασμός», το άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και οδεύει μάλλον σε συμβιβασμό.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιλέγει μάλλον τον συμβιβασμό προκειμένου να βγάλει τη χώρα του από την κρίση όχι όμως και από την Ευρωζώνη», προσθέτει.

Στη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται και ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες,,ο Ζαν Κατρεμέρ, και ένθερμος υποστηρικτής των «θεσμών».

Ο Κατρεμέρ εκτιμά ότι «η στρατηγική κεκλεισμένων των θυρών» στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τελικά «καταστροφική» για τους Ευρωπαίους, γιατί αφήνει όλα τα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση «να καταλογίζει τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντάς τες ως στραγγαλιστή του ελληνικού λαού». Ζητώντας να σταματήσει αυτή η «ασυμμετρία» στην ενημέρωση, ο Ζαν Κατρεμέρ συμβουλεύει να δημοσιευθούν οι λίστες που προτείνει η Ελλάδα και αυτές που ζητούν οι Βρυξέλλες, διότι (η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα) είναι θέμα πολιτικό που «δημοκρατικά θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον των πολιτών».

Το αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα ολοκληρώνεται με το σχόλιο ότι η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έως την 11η Μαΐου προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης , ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχόλια