Προειδοποίηση πως το Ισραήλ είναι έτοιμο, να συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους αντάρτες, αφότου ολοκληρώσει την πρωταρχική του αποστολή για την καταστροφή των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, απηύθυνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Αφότου επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής των τούνελ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες για την ασφάλειά μας και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες μας να αμυνθούμε, μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για εσας, του Ισραηλινούς πολίτες» διεμήνυσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει «δυσβάσταχτο» κόστος εάν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται» είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός βρίσκεται κοντά στο στόχο του, την εξουδετέρωση των σηράγγων στη Γάζα. Και αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ο στρατός θα ετοιμαστεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του με μοναδική του έγνοια την ασφάλειά μας» συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την αποστολή που ενδεχομένως θα αναλάβουν στο μέλλον οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Τα τούνελ της Χαμάς, πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, επέτρεπαν στην οργάνωση «να απαγάγει και να δολοφονεί πολλούς πολίτες».

«Θέλω να εκπληρώσω τους στόχους που θέσαμε, είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα –κάτι που θα προτιμούσα– είτε με συνδυασμό των δύο. Προφανώς θα προτιμούσα μια διπλωματική λύση όμως όταν δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» κατέληξε ο Νετανιάχου.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χαμάς 

«Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Ο Νετανιάχου (ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) θέλει λανθασμένα να διεκδικήσει μια νίκη για την κυβέρνηση και τον στρατό του» πρόσθεσε.

Των δηλώσεων του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί πληροφορίες που είχαν μεταδώσει ισραηλινά κανάλια, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ήταν κοντά στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει όλα τα τούνελ της Χαμάς.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει πως η χώρα τους δεν προτίθετο να στείλει αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο  για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν προγραμματισμένο, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

Οι Παλαιστίνιοι θάβουν τα παιδιά τους

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, σχεδόν 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ και της Unicef. Από αυτά, περίπου τα 200 ήταν κάτω των 12 ετών.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι συνολικά ξεπέρασαν τους 1.675 με τους περισσότερους να είναι άμαχοι και παιδιά, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν επιβεβαιωθεί 64 θάνατοι στρατιωτών και 3 αμάχων.

Σχόλια