Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε σήμερα για πάνω από 1,3 εκατομμύρια μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας σήμανε επίσης την έναρξη της μάχης για τα κενά. Για χιλιάδες άδειες έδρες μιλούν οι εκπαιδευτικοί.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε χθες στους εκπροσώπους των δασκάλων ότι όλα θα ομαλοποιηθούν απολύτως μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και ότι η χρονιά αρχίζει, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά. Δάσκαλοι και καθηγητές όμως μίλησαν για χρονιά που ξεκινά με περίπου 9.000 βασικά κενά, τα οποία ξεπερνούν τα 12.000 αν υπολογιστούν όλες οι ελλείψεις! Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων.
. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτίμησε στα 6.000 τα πραγματικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – δίχως να περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) σε ειδικότητες και οι εκπαιδευτικοί που θα χρειαστούν για την παράλληλη στήριξη και ανεβάζουν τον αριθμό στα 9.000 – των οποίων η κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα. Κατά την ΟΛΜΕ, τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου 3.000, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ όπου δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα ΓΕΛ όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α’ Λυκείου αναμένονται.Η ΟΛΜΕ επίσης ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία οι θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και τα λύκεια μειώθηκαν σχεδόν 24,3% κατά μέσο όρο (έφθασαν τους 71.346 από 94.264 το 2010) ενώ οι θέσεις των αναπληρωτών μειώθηκαν κατά 45%… Οι δάσκαλοι υποστήριξαν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 9.000 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγιναν μόνο 278 μόνιμοι διορισμοί.

Σχόλια