Κρίσιμες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της διήμερης συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων – που αφορούν την ανατολική γειτονία – ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και επαφές με άλλους αξιωματούχους, τη στιγμή που τα περιθώρια ρευστότητας στα δημόσια ταμεία είναι ιδιαίτερα στενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση-πακέτο που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του δημόσιου χρέους, χωρίς «κουρέματα» ή δραματικές αλλαγές.Η Ελλάδα διεκδικεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015 – 2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος.

Η σύνοδος έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης τόσο της κ. Μέρκελ όσο και του κ. Ολάντ πως η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας χρειάζεται να επιτευχθεί μέσα στον Μάιο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εκτοξεύονται μέσα στο καλοκαίρι (σχεδόν 2 δισ. στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ακόμα 6,7 δισ. στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε την πρόθεση της γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ωστόσο ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο το Brussels Group ως τα τέλη Μαΐου για να κατατεθεί κατόπιν στο Eurogroup.

Όπως τόνισε «δεν αποτελεί γερμανικό τελεσίγραφο» αλλά διαδικασία που προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο την ολοκλήρωση του δεύτερου δανειακού πακέτου και τίποτα περισσότερο.

Σχόλια