Ένας ηγέτης μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο όπως εκείνος επιθυμεί. Αν μάλιστα λέγεται Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τον… αλλάξει στα ρολόγια. Ο Ρώσος πρόεδρος το έπραξε και από την Τετάρτη στη Ρωσία ισχύει η χειμερινή ώρα.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, o Πούτιν ανέτρεψε το μέτρο τη μόνιμης θερινής ώρας που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του Μεντβέντεφ. Όπως και όλες τις λιλιπούτειες μεταρρυθμίσεις του για να φανεί εκσυγχρονιστής.

Ήταν ένα από τα αγαπημένα πρότζεκτ του πρώην ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ, η αιώνια θερινή ώρα. Η αιτία; Ο βιορυθμός. Η συνεχής αλλαγή από χειμερινή σε θερινή ώρα σήμαινε στρες με όλες τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία των Ρώσων. Το 2011 υιοθετήθηκε η μόνιμη θερινή ώρα και η Ρωσία βρισκόταν μερικές ώρες νωρίτερα από την αστρονομική της ώρα. Το αποτέλεσμα; Στην Αγία Πετρούπολη το χειμώνα είχε φως μόλις στις 11 στο πρωί. Τα σημεία κόπωσης των Ρώσων και των ηγετών τους ήταν εμφανή. Ο Πούτιν παραπονιόταν για συνεχή πρωινή κόπωση, ακόμη και ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεφ συνελήφθη να «κουτουλάει» σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Μεντβέντεφ αφυπηρέτησε, ο διάδοχός του Πούτιν άλλαξε και πάλι την ώρα και όλοι τον ευγνωμονούν. Το κεφάλαιο της θερινής ώρας ανήκει ανάμεσα στα τελευταία πονήματα του τότε προέδρου. Αλλά και άλλα λιγότερο πολύπλοκα πονήματα εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Όταν ο Μεντβέντεφ εξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας το 2008, ενσάρκωσε ελπίδες ενός φιλελευθέρου μεταρρυθμιστή. Κυρίως η Δύση χαιρέτισε την εκλογή του μάνατζερ της Gazprom, εκτιμώντας ότι θα κόμιζε ανάσα φιλελευθερισμού, αν και ειδήμονες είχαν προειδοποιήσει για το αντίθετο. Ήδη το 2011 πρωθυπουργός και πρόεδρος αντάλλαξαν τα αξιώματά του με έναν χονδροειδή τρόπο και οι υποσχέσεις του Μεντβέντεφ για μεταρρυθμίσεις της κρατικής μηχανής αποδείχθηκαν κούφιες.

Από το 2012, ο Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο και με περισσό ζήλο προσπαθεί να εξαφανίσει όλα τα ίχνη του προκατόχου τους στην πολιτική ατζέντα και αυτό σε όλα τα επίπεδα. Ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν δείχνει να ενοχλείται. Αντί να αναλώνεται σε εκδηλώσεις δυσαρέσκειας προτιμά να προσελκύει τη δημόσια προσοχή με selfies και ποσταρίσματα στο twitter. Κανένα πλέον ίχνος από τον παλιό φιλόδοξο εαυτό του. Αντ’ αυτού εξυμνεί τη δημοφιλία του Πούτιν και συνεχίζει ατάραχος να… τουϊττάρει, αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Σχόλια