Tο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για το κόμμα μας. Έφερε στο προσκήνιο προγραμματικές και οργανωτικές αδυναμίες που πολλαπλασιάστηκαν από τη στιγμή που η ηγετική του ομάδα δεν είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και μετά την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Εντύπωση επίσης προκαλεί η απουσία συντροφικών σχέσεων και η έλλειψη διάθεσης υπεράσπισης του κοινού μας πολιτικού σπιτιού.

Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε εξαντλητικά προκειμένου στο συνέδριο να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Όσοι σύντροφοι αρνούνται να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες δεν συμβάλλουν στην υπέρβαση των προβλημάτων. Λύσεις με τελεσίγραφα και δηλώσεις από τα ΜΜΕ δεν μπορούν να εξευρεθούν.

Ένα κόμμα που τοποθετείται πολιτικά στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαίο να επιδιώκει προοδευτικές λύσεις. Η αναζήτηση τους οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συσχετισμοί κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί για κάθε εκδοχή της Αριστεράς ( σοσιαλδημοκρατική και ριζοσπαστική ).

Υπήρξαν χώρες που η εθνοκεντρική ακροδεξιά κατέγραψε σημαντικές εκλογικές επιτυχίες, ενώ στη Γερμανία στη χώρα με το μεγαλύτερο βάρος κυριάρχησαν οι συντηρητικές δυνάμεις . Η επιτυχία του Ρέντζι στην Ιταλία και η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ισπανία δεν μπορούν να μεταβάλουν τη συνολική εικόνα. Στη χώρα μας η πλειοψηφία των πολιτών που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη σε πολλές περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστική η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Ελευσίνας και σε άλλους λαϊκούς δήμους.

Η πολιτική επιλογή των Ευρωεκλογών αποτυπώνει την αγωνία του κόσμου για πολιτική αλλαγή. Αυτό είναι αναγκαίο να το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη σημασία της μεγάλης εκλογικής απήχησης των σχηματισμών που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής και η ανάδειξη Ευρωβουλευτών που είχαν διατελέσει ανώτατοι αξιωματικοί αποτυπώνει την επιρροή που έχει αυτό το μόρφωμα στα στελέχη της Κρατικής μηχανής στους κρίσιμους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας εξέλιξη πολύ ανησυχητική. Όπως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το ¨Ποτάμι¨ αποτελεί μια εκλογική επιτυχία δυνάμεων που θεωρούν το μνημόνιο ως εκσυγχρονιστική πρόταση. Διαμορφώνεται ένα τοπίο που μια πολιτική δύναμη με εκλογική επιρροή γύρω στο 30% του εκλογικού σώματος δεν θα έχει καθόλου συμμάχους, αφού συστηματικά απαξιώνει τις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Τα κόμματα που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού είτε παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, είτε αποχώρησαν από αυτό δεν κατόρθωσαν να πείσουν για την πολιτική τους και ειδικότερα στις νεότερες γενιές τα ποσοστά τους μόνο θλίψη δημιουργούν. Γίνεται αντιληπτό ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουν αλλαγή πολιτικής πορείας μακρυά από τον πολιτικό βολονταρισμό του ΣΥΡΙΖΑ που πολύ γρήγορα θα τεθεί αντιμέτωπος με σύνθετα προβλήματα που απαιτούν απαντήσεις που δεν ταυτίζονται με ιδεολογικά στερεότυπα. Σε αυτή τη συγκυρία η ΔΗΜΑΡ είναι αναγκαίο να διεκδικήσει την αναγκαιότητα αλλαγών στη κυβερνητική πολιτική.

Σε αυτό το πεδίο είναι αναγκαίο να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες και ανεξάρτητους βουλευτές που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

Α) Η κυβέρνηση θέτει το πρόβλημα του χρέους στους Ευρωπαίους εταίρους. Τονίζει ότι το ετήσιο προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 4% δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και δεν επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεν αρκείται σε παρασκηνιακές επαφές , αλλά θέτει διαρκώς το πρόβλημα στις συναντήσεις κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Β) Τονίζει ότι η μείωση των μισθών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενω το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων κινείται πέρα από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων. Προωθεί μέτρα για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

Γ) Στηρίζει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ( π.χ μακροχρόνια ανέργους ) και δεν εξανεμίζει το δημόσιο χρήμα με παροχές σε δικαστικούς, ενστόλους και υπόλοιπες ομάδες του κρατικού μηχανισμού.

Δ) Αντιμετωπίζει την προκλητική φοροδιαφυγή. Δεν είναι δυνατόν από τις έξι χιλιάδες off-shore ακινήτων να έχουν ελεγχθεί μόλις σαράντα. Η σχετική ερώτηση του σ. Τσούκαλη μας έκανε νομίζω σοφότερους για τις κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ε) Διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων. Στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιηθούν όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας. Γενική άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν συμβάλλει στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τα προβλήματα είναι τόσο οξυμμένα που απαιτούν συνεχώς ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις. Είναι αναγκαίο να ακούσει ο Ελληνικός λαός, ότι εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα και για την υλοποίησή τους διεκδικούμε την υποστήριξη του.

Τα πρόσωπα που θα προωθήσουν αυτές τις πολιτικές επιλογές είναι αναγκαίο να μην είναι ταυτισμένα στα μάτια του λαού με καταστροφικές επιλογές. Προοδευτικές επιλογές και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού θα βοηθήσει τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού να βρουν τον βηματισμό τους και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Σχόλια