Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεδομένων των συνθηκών μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει πως «θα γίνουν τα πάντα» ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, «όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση, από τους φιλορώσους αυτονομιστές και από τις ουκρανικές δυνάμεις, βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου, δηλαδή από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του ουκρανικού στρατού

Σχόλια