Σε προειδοποιήσεις που απευθύνουν κορυφαία στελέχη της Wall Street και ανώτεροι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον προς τους Eυρωπαίους ομολόγους τους, για την αποτροπή ενδεχόμενου Grexit και χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η διαδικτυακή πύλη Politico.

Με τίτλο «Wall Street: Ο Τσίπρας είναι μπελάς» και υπότιτλο «Εντείνονται οι φόβοι ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή», το δημοσίευμα κάνει λόγο για τους φόβους που υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η στάση αυτή της Wall Street υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με της συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου, καθώς η αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ ταλαντεύεται, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνει και η Μέση Ανατολή βρίσκεται κοντά σε πλήρη κρίση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι και τα υψηλότερα κλιμάκια των ΗΠΑ είναι ανήσυχα, για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές.

Αναφέρεται ακόμη ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης πιέζουν δημοσίως και ιδιωτικώς την Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και η προθεσμία αυτή φαίνεται τώρα ότι δε θα τηρηθεί.

Ανώτερος αξιωματούχος από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε προς την Politico ότι αναμένει πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να θέσει θεωρητικά να επιτρέψει και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ευρώ, τη βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την αστάθεια των αγορών επί μακρόν.

«Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το επενδυτικό κλίμα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει την οικονομία των ΗΠΑ. Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι βέβαιο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι στελέχη της Wall Street εκφράζουν φόβους για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, καθώς στην περίπτωση αυτή, όσα κράτη θεωρούνται ευάλωτα σε πτώχευση λόγω υψηλού δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να πληγούν.

Οι φόβοι για έναν τέτοιο φαύλο κύκλο δημιουργούν σκεπτικισμό στη Wall Street σχετικά με το επιχείρημα που προβάλλεται συχνά ότι οι αγορές είναι πλέον προετοιμασμένες για μια ελληνική έξοδο και ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι προτιμότερη από την τρέχουσα κατάσταση.

Το δημοσίευμα καταλήγει, ωστόσο, επισημαίνοντας ότι η ευρέως διαδεδομένη άποψη -στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street- είναι ότι ενώ η Ευρώπη έχει πράγματι καλύτερες άμυνες και έχει μειώσει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, η άγνωστη αντίδραση των αγορών σε ένα Grexit είναι δυνητικά πολύ χειρότερο σενάριο από τους ενοχλητικά οικείους και όλο και περισσότερο κουραστικούς γύρους των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Σχόλια