Η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να ξεχάσει τις αντιμνημονιακές υποσχέσεις, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters

Την υπαναχώρηση της νέας αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας στις αντι-μνημονιακές της υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής και την επιστροφή της στις οικονομικές πολιτικές που οι προκάτοχοί της συμφώνησαν με τους δανειστές, ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκαλύπτει το Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δεi το Reuters, προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Το έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η τρόικα.

“Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για να κρατηθεί το πρόγραμμα σε καλό δρόμο”, αναφέρει. «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σαφές ποια θα είναι η στήριξη που θα έχει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα», στις ευρύτερες συζητήσεις της ευρωζώνης.

 

Σχόλια