«Θεωρείτο η ευκαιρία για να μεταμορφωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να τονωθεί η ανάπτυξη, ωστόσο 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων», γράφει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σε κεντρικό άρθρο του, τονίζει ότι πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ μερικές άλλες χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις και γάμους. Οσον αφορά στο παλιό Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας στο Μαραθώνα, το Reuters αναφέρει ότι υπάρχουν αγέλες αδέσποτων σκύλων, δίπλα σε μερικούς νεαρούς που προπονούνται στο νερό.
Στη συνέχεια, το Reuters τονίζει ότι κυριαρχεί η απορία για το όφελος της Ελλάδας από τους Αγώνες, γράφοντας μάλιστα πως «για τους Ελληνες, οι οποίοι φούσκωναν από υπερηφάνεια το 2004, οι Αγώνες πλέον είναι πηγή αγανάκτησης για τη χώρα που βρίσκεται σε εξαετή ύφεση».
Παράλληλα, το Reuters τονίζει ότι όταν η Ελλάδα ανέλαβε τους Αγώνες, οι πανηγυρισμοί μετατράπηκαν σε άγχος, καθώς τα έργα έγιναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Χαμένη ευκαιρία
Ωστόσο, υπάρχουν και οι υποστηρικτές των Αγώνων που κάνουν λόγο για τα έργα υποδομής που έμειναν στην Αθήνα, ενώ επισημαίνουν πως ήταν αβλεψία των κυβερνήσεων που ακολούθησαν που δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την ολυμπιακή κληρονομία σε έσοδα μέσω τουρισμού.
Ο Στράτος Σαφιολέας, εκπρόσωπος Τύπου του «Αθήνα 2004» για τα διεθνή ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των αγώνων, λέει: «Οι αγώνες ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Εχουμε ακόμα την Αρχαία Ολυμπία και τον Μαραθώνα. Το θέμα είναι να μην χάσουμε άλλη μια ευκαιρία».
Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν στην ελληνική χρεοκοπία, με τον επικεφαλής της Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, να λέει: «Οι Αγώνες κόστισαν 8,5 δισ. ευρώ. Αυτοί φταίνε που η Ελλάδα χρωστούσε 360 δισ. ευρώ;»