Τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το τι σημαίνει το αίτημα επέκτασης της σύμβασης που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση, αναλύει σε εκτενές του άρθρο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα παράταση έξι μηνών κάνοντας σημαντικές παραχωρήσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει να ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά αμέσως προσέκρουσε σε ισχυρές αντιρρήσεις από την Γερμανία, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Αντίδραση του Βερολίνου ήταν εχθρική, με το υπουργείο Οικονομικών να περιγράφει την ελληνική πρόταση ως «όχι ουσιαστική λύση», καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ / ΔΝΤ, το οποίο ο αριστερός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να ξεφορτωθεί όταν κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα.

Με το που λήγει σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πρόγραμμα, Αθήνα χρειάζεται επειγόντως να εξασφαλίσει μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει τη χώρα στη ζωή πέρα ​​από τα τέλη Μαρτίου, συνεχίζει το Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας, όπως είπε κι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ένα tweet.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η συγκεκριμένη κίνηση της Ελλάδας, δημιούργησε ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει μια πιθανή χρεοκοπία και μια ελληνική έξοδο από τη νομισματική ένωση των 19.

Το νέο αίτημα της Ελλάδας γέννησε ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνία που θα απέτρεπε την πιθανή χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Αλλά αυτές οι ελπίδες σύντομα άρχισαν να ξεθωριάζουν όταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Jaeger, εξέφρασε τις  επανειλημμένες γερμανικές αντιρρήσεις για τα ελληνικά σχέδια για να αναζητήσουν μια «γέφυρα» συμφωνία που να καλύπτει τη χρηματοδότηση, παρακάμπτοντας θέματα λιτότητας.

«Το γράμμα από την Αθήνα δεν είναι μια πρόταση που οδηγεί σε μια ουσιαστική λύση», είπε ο Jaeger. «Στην πραγματικότητα πηγαίνει προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης γέφυρας, χωρίς να πληροί τις απαιτήσεις του προγράμματος.»

Η επιστολή δεν πληρούν τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup της ζώνης του ευρώ οι υπουργοί Οικονομικών τη Δευτέρα, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, να λάβει άμεσα μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση εκείνου που η Αθήνα αποκαλεί «ανθρωπιστική κρίση» και για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε αυτό το έγγραφο, γράφει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές, να αναγνωρίσει το υπάρχον πρόγραμμα ΕΕ / ΔΝΤ ως νομικά δεσμευτικό πλαίσιο και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυρίως, δέχθηκε ότι η παράταση θα πρέπει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό είναι μια υποχώρηση για τον κ. Τσίπρα ο οποίος είχε δεσμευθεί να σταματήσει τη συνεργασία με τους επιθεωρητές της «Τρόικας» που κατηγορούνται για την πρόκληση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής ζημίας στην Ελλάδα, σχολιάζει -μεταξύ άλλων- το πρακτορείο.

Ωστόσο, το έγγραφο δεν αποδέχεται ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει φέτος πλεόνασμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό της  3% του ΑΕΠ της χώρας, όπως είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Τσίπρας θέλει να κόψει 1,5% πλεονάσματος, για να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες ώστε να ανακουφιστεί από τα δεινά του ο ελληνικός λαός. Το ελληνικό αίτημα αφήνει αυτό το θέμα ανοιχτό μιλώντας για την επίτευξη «κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού», διευκρινίζει το το Reuters, προσθέτοντας ότι η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών, που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη που θα ενσωματώνουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

Εάν τις επιφυλάξεις του Βερολίνου τις συμμερίζονται και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, το κείμενο της επιστολής μπορεί να αποτύχει στην πρόθεσή του: να επιτρέψει στην Αθήνα να αποφύγει να εμφανιστεί ότι επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα ενώ διαφωνεί, και οι πιστωτές μπορούν να αποφύγουν να εμφανιστούν ότι αποδέχονται μια «δανειακή σύμβαση» χωρίς όρους.

Καταλήγοντας το πρακτορείο Reuters επισημαίνει την περιφρονητική άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις προτάσεις της Αθήνας που δεν δεσμεύουν κανέναν, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τις χτεσινές του δηλώσεις ότι μπορεί να υπάρχει κάποια πιθανότητα ενός συμβιβασμού. «Το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο», είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Βερολίνο, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι έχουμε τεράστια ευθύνη να κρατήσει σταθερή την Ευρώπη».

 

Σχόλια