Τις πληροφορίες που θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάζουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να συμμορφωθεί με τους όρους για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται έγγραφο της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο έγγραφο εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και παράταση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.

Το Reuters σημειώνει ότι η παράταση του προγράμματος στο νέο έτος θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει την εκλογή του προτιμώμενου υποψηφίου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη στιγμή που έχει «ποντάρει» πολλά στην έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Η παράταση του προγράμματος στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η Αθήνα έχει λάβει συνολικά 240 δισ. ευρώ από το 2010, κρίνεται απαραίτητη επειδή οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πιστωτική γραμμή μετά την λήξη του προγράμματος.

«Aν και στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση μπορεί να είναι για μεγαλύτερη περίοδο για να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει το έγγραφο που θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Επιμένει η κυβέρνηση για παράταση «κάποιων εβδομάδων»

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία εγγραφή πρόταση στο Euro Working Group για 6μηνη παράταση». Πρόσθεσαν ότι «κάποιες χώρες συζήτησαν μεγάλη παράταση αλλά η θέση της Ελλάδας είναι ότι συζητά μόνο μία τεχνική παράταση που δεν μπορεί να είναι παραπάνω από κάποιων εβδομάδων».

Τρία σενάρια

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να διαμορφώσει μία βάση για τις συζητήσεις των υπουργών. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης, σημειώνει το Reuters.

Μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το έγγραφο.

«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», αναφέρει το έγγραφο.

Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά τρεις μήνες έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2015 και το ενδεχόμενο μίας παράτασης έως το α’ εξάμηνο του 2016, για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Ενώ η μικρότερη παράταση ενέχει ρίσκο να κριθεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών ενεργειών ιδιαίτερα υπό το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη παράταση θα είναι δύσκολο να εκληφθεί ως τεχνική», αναφέρει το έγγραφο.

Η προτιμώμενη λοιπόν σειρά ενεργειών προβλέπει πως από τη στιγμή που οι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και θα δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για μια πιστωτική γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, που υπόκειται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων».

Επίσης, το ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του προγράμματός του σε προληπτική πιστωτική γραμμή, αναφέρει το κείμενο. Ωστόσο, για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Σχόλια