Δύο ημέρες προτού δώσουν την πρώτη τους συναυλία στην Κούβα, οι Rolling Stones δημοσίευσαν ένα βίντεο, όπου ο Μικ Τζάγκερ υπόσχεται, μιλώντας ισπανικά, στους Κουβανούς θαυμαστές του θρυλικού συγκροτήματος ότι θα παρακολουθήσουν ένα «ιστορικό» θέαμα.

«Hola Cuba!» (Γεια σου, Κούβα!) λένε οι «γερόλυκοι» της ροκ μουσικής, Μικ Τζάγκερ, Τσάρλι Γουότς, Ρόνι Γουντς και Κιθ Ρίτσαρντς μόλις ξεκινά το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού το οποίο αναρτήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Cubainformacion.tv.

«Έχουμε περάσει από πολλά απίστευτα μέρη, όμως αυτή η συναυλία θα είναι ιστορική για εμάς κι ελπίζουμε για εσάς, επίσης. Σας ευχαριστούμε που μας υποδέχεστε στην όμορφη χώρα σας» λέει ο Μικ Τζάγκερ στα ισπανικά, ενώ προβάλλονται εικόνες της Αβάνας, της πρωτεύουσας της Κούβας, και του συγκροτήματος σε συναυλία.

Την Παρασκευή στις 20.30 τοπική ώρα (02.30 ώρα Ελλάδας), οι διάσημοι ρόκερ θα δώσουν μια δωρεάν συναυλία στην Πόλη των Αθλημάτων στην Αβάνα, ένα κτηριακό συγκρότημα που εγκαινιάστηκε πριν από την επανάσταση του 1959, στο πλαίσιο της περιοδείας τους «América Latina Olé».

Αν και ποτέ οι αρχές δεν εξέδωσαν κάποιο διάταγμα που να απαγορεύει επίσημα τη ροκ μουσική, αυτή η «ιμπεριαλιστική» μουσική ήταν για πολύ καιρό απαγορευμένη.
Οι Κουβανοί θυμούνται ότι αναγκάζονταν να ακούν τους Beatles ή τους Rolling Stones μόνο μέσα στο σπίτι τους και από κασέτες που κυκλοφορούσαν κρυφά.

Μετά την επανάσταση του 1959, η μουσική ροκ, που θεωρήθηκε ως ένα όπλο του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού», είχε απαγορευτεί για πάρα πολλά χρόνια στην Κούβα, προτού σταδιακά γίνει ανεκτή μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, όταν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την μετέδιδαν συνεχώς.

Σχόλια