Εκτενές αφιέρωμα στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής εισαγγελικής έκθεσης.
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «είναι μία έκθεση που διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα και κανείς στην Ελλάδα δεν θα θεωρούσε ποτέ εφικτά τα όσα περιγράφονται».

«Σκιαγραφεί την εικόνα ενός νεοναζιστικού κόμματος που επιτίθεται στο δημοκρατικό σύστημα με τόσο ανοιχτό και βίαιο τρόπο, που αντίστοιχός τους δεν υπήρξε στην Ευρώπη για δεκαετίες», προστίθεται.

Το δημοσίευμα παραθέτει τη λίστα των βαρύτατων κατηγοριών που αποδίδει η εισαγγελία κατά σχεδόν 70 μελών και οπαδών της Χρυσής Αυγής και επισημαίνει:

«Η αποφασιστικότητα με την οποία δρα η δικαιοσύνη κατά των εξτρεμιστών είναι κάτι καινούργιο. Οι πολιτικοί και η αστυνομία υποβάθμιζαν για μεγάλο διάστημα τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους και διαφωνούντες ως πράξεις μεμονωμένων δραστών που βρίσκονταν σε σύγχυση. Ωστόσο, η αυξανόμενη ωμότητα οδήγησε σε αναθεώρηση –το σημείο καμπής ήταν η δολοφονία του τραγουδιστή Παύλου Φύσσα πριν από ένα χρόνο».

Όπως σχολιάζει το Spiegel, «ομάδες τραμπούκων υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως στην Αθήνα διαθέτουν με τη Χρυσή Αυγή έναν κοινοβουλευτικό βραχίονα τα τελευταία δύο χρόνια».

Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν άκουγε» μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους με τα μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας, που έκαναν δημοφιλή τη Χρυσή Αυγή φέρνοντάς τη στο κοινοβούλιο.

«Οι νεοναζί έγιναν ξαφνικά πολιτικοί», σχολιάζει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι η Χρυσή Αυγή δρούσε για πολύ καιρό ανενόχλητη, γεγονός που οφείλεται και «στους στενούς δεσμούς με τα σώματα ασφαλείας και τους πολιτικούς».

Σχόλια