Ως αναπόφευκτο θεωρεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι είναι η πιο ειλικρινής επιλογή από το να δανείζουν οι εταίροι χρήματα για να πληρώνει η Ελλάδα τα δανεικά προς αυτούς.

«Δανείζουμε τους Έλληνες για να πάρουμε πίσω τα λεφτά που τους δανείσαμε προηγουμένως. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτό», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Όπως τονίζεται στο άρθρο γνώμης, τα 227 δισεκ. ευρώ που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν δώρα, ήταν δάνεια. Ωστόσο είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν οι χώρες – πιστωτές, με πρώτη απ’ όλες τη Γερμανία ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία τους.

«Μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν οι Έλληνες αλλά στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους», γράφει το άρθρο, το οποίο εκτιμά στο άρθρο ότι με τα πακέτα βοήθειας που δίνει η Γερμανία, «έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο».

Το κούρεμα του χρέους θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να ορθοποδήσει και να γίνει ξανά υπεύθυνη για τον εαυτό της, αποδεικνύοντας ότι είναι έτοιμη και ικανή να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά της διαφθοράς και να επιβάλει επιτέλους ένα λογικό φορολογικό σύστημα.

 

Σχόλια