Η όγδοη τελετή απονομής – γιορτή του Ελληνικού Κινηματογράφου – πραγματοποιήθηκε, για ακόμη μια χρονιά, το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, και συγκεντρώνοντας συνολικά έξι βραβεία, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της ελληνικής κινηματογραφικής χρονιάς.

Η δημιουργία, εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας, πρώτευσε στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου –που φέρει την υπογραφή των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Σύλλα Τζουμέρκα, α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Μάκη Παπαδημητρίου, β΄ γυναικείου για την ερμηνεία της Έλλης Τρίγκου και φωτογραφίας δια χειρός Χρήστου Καραμάνη.

Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το Bank Bang και το Wasted Youth, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθετεί τον Μάκη Παπαδημητρίου σε μια αισθηματική κομεντί, με τους Έλλη Τρίγκου, Μιλού Φαν Χρούσεν, Ντίμι Χαρτ, Χαρά Κότσαλη και Μάρκους Κόλεν.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο Κωστής είναι ένας 40χρονος γιατρός που φτάνει στην Αντίπαρο για να αναλάβει την τοπική κλινική. Ο χειμώνας περνά ήσυχα και ανιαρά στο αραιοκατοικημένο νησί. Το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η ρουτίνα του συνεσταλμένου Κωστή ανατρέπεται από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών εισβάλλει απροσδόκητα στη βαρετή καθημερινότητά του.

Ανάμεσά τους, ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη νεαρή Άννα. Όμως, από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι που κρύβει σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.

«Νοτιάς»
Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» απέσπασε τρία βραβεία. Πρώτευσε στις κατηγορίες Β’ ανδρικού ρόλου για τον Θέμη Πάνου, μακιγιάζ (Κατερίνα Βαρθαλίτου) και σκηνογραφίας (Σπύρος Λάσκαρης). Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου ξεχώρισε στις κατηγορίες καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου ήχου (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου).

«America Square»
Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής» (Amerika Square) βραβεύθηκε στην κατηγορία μοντάζ, το «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη πρώτευσε στην κατηγορία Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Σοφίας Κόκκαλη, το «Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη ξεχώρισε για την μουσική των Drog A Tek, η ταινία «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια βραβεύτηκε για τα ειδικά της εφέ, ενώ η «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα απέσπασε το βραβείο ενδυματολογίας.
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Κώστας Βουτσάς
Την τελετή απονομής παρουσίασε ευχάριστα η Κατερίνα Βρανά ενώ το φετινό Τιμητικό βραβείο παρέλαβε από τα χέρια της Μάρθας Καραγιάννη ο Κώστας Βουτσάς.

Τα βραβεία αναλυτικά
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Suntan», Φαίδρα Βόκαλη και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Βραβείο Σκηνοθεσίας
«Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Βραβείο Σεναρίου
«Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
«Suntan», Μάκης Παπαδημητρίου
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
«Νήμα», Σοφία Κόκκαλη
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
«Νοτιάς», Θέμης Πάνου
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
«Suntan», Έλλη Τρίγκου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Η Τελευταία Παραλία», Nicoletta Romeo, Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος, Guillaume de Seille και Davide Del Degan
Βραβείο Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (Animation)
«Αίνιγμα», Αντώνης Ντούσιας και Άρης Φατούρος
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Limbo», Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Park», Σοφία Εξάρχου
Βραβείο Μοντάζ
«America Square», Γιάννης Σακαρίδης
Βραβείο Φωτογραφίας
«Suntan», Χρήστος Καραμάνης
Βραβείο Ενδυματολογίας
«Η Ρόζα της Σμύρνης», Γιούλα Ζωιοπούλου
Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νοτιάς», Σπύρος Λάσκαρης
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Ξύπνημα της Άνοιξης», Drog_A_Tek
Βραβείο Μακιγιάζ
«Νοτιάς», Κατερίνα Βαρθαλίτου
Βραβείο Ήχου
«Park», Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου.
Βραβείο Ειδικών Εφφέ
«Έτερος Εγώ», Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος και Αντώνης Κοτζιάς

Βραβείο Ξένης Ταινίας
«I, Daniel Blake», Κεν Λόουτς

Τιμητικό Βραβείο
Κώστας Βουτσάς

Σχόλια