Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 6 το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αμερικής μεταξύ των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου. Το σημείο βρίσκεται μεταξύ του πολυκαταστήματος Attica και κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ενώ το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Σοβαρές ζημιές υπέστη και το Θέατρο Αλίκη, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του.

Προηγήθηκαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα στις 5:10 στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα» και στις 5:15 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που ανέφεραν ότι σε 45 λεπτά θα γίνει έκρηξη οχήματος με 75 κιλά εκρηκτικής ύλης που ήταν σταθμεμένο στην οδό Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα είχε κλαπεί από τις 6 Απριλίου. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξετάζουν πληροφορία ότι ένα άτομο στάθμευσε το αυτοκίνητο και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του.
Αντίστοιχη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με εκρηκτικά είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την αντιτρομοκρατική σημειώνεται ότι σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 10 Απριλίου του 2010, δυνάμεις της είχαν προχωρήσει στη σύλληψη των Μαζιώτη – Ρούπα .

Επίσης το χτύπημα συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την επίσκεψη την Παρασκευή της καγκελαρίου Μέρκελ.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι προφανείς οι σκοπιμότητες, αλλά η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει σε τρομοκράτες να περάσουν τη δική τους ατζέντα», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Το σημερινό γεγονός έδειξε ότι κάποιοι ματαιοπονούν, δε διστάζουν αλλά ματαιοπονούν. Ουδείς έδωσε σημασία. Δεν επηρεάστηκε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Τα κίνητρα και οι στόχοι είναι προφανείς. Είναι απολύτως αδίστακτοι αλλά ματαιοπονούν».

«Η βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι στη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένου φόβου, αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης της καταστολής» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Ο λαός μας έχει τα δικά του μέσα πάλης, τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» προσθέτει.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια αυτή πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Εκείνοι που επιλέγουν να τρομοκρατούν επιδιώκουν την προσβολή της δημοκρατίας και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν σταθερό μέτωπο απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν με την τυφλή βία να επιβάλλουν συνθήκες ανωμαλίας», σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Σχόλια