Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκατόμβη στο ορυχεία. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν» ήταν το σχόλιό του για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 282 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά που εργάζονταν παράνομα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα με τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Ο Ερντογάν παρέθεσε μάλιστα παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέβη στην απίστευτη δήλωση, λέγοντας πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».
Εβαλε δε κατά των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους , χαρακτηρίζοντας τους «ακραίες ομάδες» και κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μην δώσει βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό».

Aνασύρουν νεκρούς

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί στο ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε την Τρίτη στη Σόμα στη δυτική Τουρκία, ανέρχονται πλέον στους 282. Τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές του ορυχείου.

Στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών. Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα.

tourkia

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Ερντογάν. «Κυβέρνηση παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς πραγματοποιούσαν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ιστικλάλ, ενώ η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.

Επίθεση στο αυτοκίνητο του Ερντογάν
Νωρίτερα πολλές δεκάδες κάτοικοι εξοργισμένοι για το δυστύχημα, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.
Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Ο Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια
Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

 

Σχόλια