Σύγχυση σε ευρωπαίους αξιωματούχους προκάλεσε έγγραφο 36 σελίδων που μοίρασε σε ομολόγους του ο Γ. Βαρουφάκης. Το συγκεκριμένο έγγραφο περιγράφει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και σχέδια μεταρρύθμισης, σύμφωνα με δημοσίευμα τις Wall Street Journal, που αναφέρει ότι περιήλθε στην κατοχή της το συγκεκριμένο κείμενο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το εν λόγω έγγραφο περιλαμβάνει προβλέψεις που έχουνμεγάλες αποκλίσεις ή δεν έχουν καν συζητηθεί στο Brussels Group.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και στον ιταλό Κάρλο Παντοάν, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η WSJ σημειώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το έγγραφο μετά τη συνάντηση στη Μαδρίτη με τον Λουίς Ντε Γκίντος.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο που ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να λειτουργεί, προκαλείπροβλήματα στην πρόοδο για μία συμφωνία.

Το περιεχόμενο του εγγράφου Βαρουφάκη εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Πιθανώς είναι η ώρα να απεικονίσουμε μία ανάκαμψη της Ελλάδας, προτού ξεκλειδώσουμε το παρόν αδιέξοδο», υποστηρίζει το έγγραφο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι, ενώ ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το έγγραφο είναι ίδιες με αυτές που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, όπως η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής φορολογίας, διαφέρει σε ειδικά  σημεία που συζητούνται μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

«Είναι δύσκολη οποιαδήποτε σύνδεση με το σχέδιό του και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Μοιάζει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για μία χώρα που δεν έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά θέλει μόνο να αποτελεί έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό», σημειώνει αξιωματούχος.

Η WSJ υπογραμμίζει ότι το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη κατά 0,1% φέτος, ενώ η Κομισιόν προβλέπει 0,5%. Για το 2016, το έγγραφο Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, σε απόσταση από την πρόβλεψη της Κομισιόν (2,9%).

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να βαδίζει απολύτως στην ίδια γραμμή με τον Τσίπρα», υποστηρίζει αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το έγγραφο αυτό αντιπροσωπεύει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό είναι που προκάλεσε κομφούζιο στις διαπραγματεύσεις», υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα.

Ταυτόχρονα, κάποιοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία της παρέμβασης Βαρουφάκη και εστίασαν το γεγονός του ανασχηματισμού της διαπραγματευτικής ομάδας που απομείωσε την επιρροή του υπουργού.

 

Σχόλια