Η «νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle

Η DW αναφέρει ότι η «νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, η οποία θα πρέπει να ισχύσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Στη συζήτηση ο κ. Χαρδούβελης, αναφέρει η DW, έθεσε το ζήτημα πως στο τέλος της χρονιάς τελειώνει το τρέχον δανειακό πρόγραμμα και ότι από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να ισχύσει μια «νέα σχέση» ανάμεσα σε πιστωτές και την Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή, να οριοθετηθεί αυτή η σχέση».

Η εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Χαρδούβελης, από τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ότι μάλλον «συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της ουσίας», ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Πάντως πρόκειται για μια «μακρά συζήτηση» που αναμένεται να διεξαχθεί με όλους τους εταίρους και η οποία, όπως ελπίζει, θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο».

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει το ρεπορτάζ της DW, «είναι να προσεγγίσουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι τις ελληνικές θέσεις, να αποδεχθούν δηλαδή ως πλαίσιο λύσης την προληπτική γραμμή στήριξης».

Γενικώς, αναφέρει ο συντάκτης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει όμως την εντύπωση ότι το σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό από τους εταίρους.

Η DW αναφέρει πως το ζήτημα ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας Σόιμπλε-Χαρδούβελη.

Αντιθέτως, συνεχίζει, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα πρώτα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους.

«Με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα σπρεντ» σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

«Θα παραμείνει η Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά;»

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι «με την λύση “προληπτική γραμμή στήριξης”, η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Βερολίνο. Επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την DW τους ενδοιασμούς αυτούς τους γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους.

«Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή και στους υπόλοιπους εταίρους» αναφέρει.

Ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι ως το βράδυ δεν υπήρξαν γερμανικές αντιδράσεις για τη συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα για την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της τρόικας και τη συζήτηση που θα γίνει κατόπιν στο πλαίσιο του Eurogroup. Όπως δήλωσε, εκεί θα αποφασιστούν οι «κανονισμοί συγκεκριμένων πιστωτικών ορίων, συγκεκριμένων προγραμμάτων».

Σχόλια