Αίτημα για παράταση του προγράμματος ζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα μετά το τέλος της άκαρπης συνεδρίασης του Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε προσχέδιο κειμένου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο προεξοφλούσε την παράταση του μνημονίου, χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος, και προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν θα προέβαινε σε οποιαδήποτε μονομερή δράση. «Κανείς δεν ξέρει τι ζητεί η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε δηκτικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O κ. Ντάισεμπλουμ παρουσίασε ένα νέο «σκληρό» κείμενο, το οποίο δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους.

Σε non paper που διακινείται από την κυβέρνηση για την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρεται:

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Ντέισελμπλουμ: Το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

 

Σχόλια